Keikkamainen työ vastaa moneen tarpeeseen
Katja Multanen ja Anu Ihanus
Tuettu keikkatyö voi tarkoittaa tekijälle monia eri asioita. Samalla tavalla kuin jokaista meistä motivoivat työssä ja elämässä eri asiat, myös tuetulle keikalle lähtemisen motiivina on yksilöllinen yhdistelmä eri tekijöitä.
Tuettu keikka voi tarkoittaa sinulle keikkatyön tekijänä esimerkiksi
- rahaa
- muutosta ja vaihtelua päivään
- osallisuutta
- rohkeutta
- sosiaalisia kontakteja
- onnistumisen ja oppimisen kokemuksia
- ideoita ja innostusta
- itsetuntemusta ja itsetuntoa
- mahdollisuutta tutustua omiin taitoihin, tarpeisiin ja toiveisiin työelämässä
- oman potentiaalin tutkimista ja löytämistä
- työkokemusta, CV:n rivejä
- kannustusta ja palautetta, joka rohkaisee eteenpäin.
Yksikin keikka auttaa löytämään oikean tyyppistä työtä
Ei ole yhtä oikeaa motivaatiota tai syytä kokeilla tuettua keikkaa. Yksikin keikka on arvokas ja voi antaa paljon, vaikka toiselle keikalle lähteminen ei enää innostaisikaan. Jos keikkailu sitten alkaakin kiinnostaa enemmän, voit ryhtyä pohtimaan, mikä olisi seuraava askel arjessa ja työelämässä. Työvalmentajan tuki ja myös työn tilaajan palaute auttavat tulevaisuuden suunnittelussa.
Tuettu keikka voi olla nopea tapa selvittää:
- Mistä työstä pidät?
- Mistä osa-alueista jossakin tietyssä työssä pidät?
- Mitkä asiat sujuvat hyvin ja mitkä ovat omat vahvuutesi?
- Mitkä asiat ovat vaikeita?
- Mitä asioita olisi hyvä harjoitella lisää?
- Mistä et pidä?
Jokaisen keikan jälkeen käyt palautekeskustelun työvalmentajan kanssa. Työvalmentajan kanssa pääset kertomaan ja sanomaan ääneen, miten keikka omasta mielestäsi meni. Oman ja työvalmentajan palautteen lisäksi saat palautetta myös työn tilaajalta. Tuetun keikan jälkeiset palautekeskustelut mahdollistavat sinulle ja työvalmentajalle nopean tavan suunnitella esimerkiksi työllisyyspolkuasi, kokeilla eri polkuja tai vaihtaa suuntaa kokonaan. Jos jokin keikalla tapahtunut asia jää mietityttämään, voit jakaa sen työvalmentajan kanssa eikä asian kanssa tarvitse jäädä yksin.
Keikasta saa myös palkkion
Tuetusta keikkatyöstä maksetaan työehtosopimuksen mukainen työkorvaus tai palkkio. Vaikka tekisitkin vain yhden keikan, voi sinua mietityttää korvauksen vaikutus saamiisi sosiaalietuuksiin. Työvalmentaja auttaa ja tukee sinua selvittämään sosiaalietuuksien ja työkorvauksen vaikutusta toisiinsa.
Tuetussa keikkatyössä työtä tarjoavaa osapuolta kutsutaan työn tilaajaksi. Työn tilaaja ei ole työnantaja, sillä et solmi työsuhdetta työn tilaajan kanssa. Koska keikkatyötehtävät ovat työn tilaajalla satunnaisia, kausittaisiakin, ei työsuhde ole kannattava tapa saada työ tehdyksi. Keikkatyö ei kerrytä eläkettäsi.
Niin työkorvauksen maksu kuin keikan vastaanottaminen voivat hoitua esimerkiksi työnvälitysalustan kautta. Parhaimmillaan sinun tulee vain tarkistaa, että verokorttisi ja veroprosenttisi on verotoimistossa ajan tasalla, kaikki muu hoituu työnvälitysalustan kautta.
Kaikenlaiset opit ovat hyviä tuloksia
Kaikki kokemukset ja keikoilla syntyneet tunteet ovat hyviä tuloksia, onnistuneita keikkakokemuksia. Onhan mainiota saada muutamassa tunnissa selville esimerkiksi, että ei vain pidä siivoamisesta eikä halua opetella pitämäänkään, tai huomata, ettei hälyisä ympäristö ja huomion kiinnittäminen moneen eri asiaan yhtä aikaa sovikaan itselle, vaikka olisi haaveillut pitkään kahvilassa työskentelystä. Työympäristön muokkauksella, työn muotoilulla sekä harjoittelulla voi ja kannattaa vaikuttaa moniin asioihin, mutta kaikista työpaikoista ja tehtävistä ei saa jokaiselle sopivia.
Tuetuilla keikoilla on mahdollista nähdä myös muita ihmisiä: työvalmentajaa, työn tilaajaa ja työyhteisöä. Osa keikoista vaatii useamman ihmisen työpanosta, ja niitä voidaan tehdä myös pienryhmissä, niin sanotusti kaverikeikkoina. Keikoilla pääsee osaksi työyhteisöä, ja tehty työ helpottaakin usein koko työyhteisön toimintaa.
Miksi sitten lähtisit keikalle?
Tuettu keikkatyö antaa sinulle paljon tietoa omasta työ- ja toimintakyvystäsi sekä vahvistusta tulevaisuuteen. Keikoilla käyminen antaa myös jotain muutakin – vähän siinä sivussa. Mikä vain syy lähteä keikalle ja sillä tavoiteltava hyöty on hyvä.
Keikkatyön tekijät ovat kuvanneet kokemuksiaan siitä, miksi tuettua keikkaa kannatti tehdä, esimerkiksi seuraavasti:
- Tarve uusille lenkkareille.
- Sain lähdettyä ulos kotoa ensimmäisen kerran kuukausiin poikkeusaikana.
- 30 egeä tuli just nyt tosi tarpeeseen.
- Tepsii tylsyyden poistoon.
- Niistä on tullut taloudellista tukea, ihmisyhteyttä ja tukea kriisin kohtaamiseen.
- On tullut aktivoiduttua tän kautta muutenkin.
- On mukava olla hyödyksi ja antaa panoksensa yhteiskunnalle.
Tuetuilla keikoilla et ole yksin. Niin ennen keikkaa, keikan aikana kuin sen jälkeenkin työvalmentaja on tukenasi. Joskus työvalmentaja tukee enemmän ennen keikkaa, joskus taas keikan aikana. Tuettu keikka antaa arvokasta tietoa työ- ja toimintakyvystäsi, haaveistasi ja osaamisestasi sinulle itsellesi sekä työvalmentajalle, ja samalla työn tilaajan arki sujuvoituu, kun työt tulevat tehdyksi.
Lisämateriaalia
Martimo, K.-P. (2020). Osittain vai riittävän työkykyinen? Blogikirjoitus. Ilmarinen.
Oksanen, T. (2021). Tuetun keikkatyön vaikutukset työllistymisen edistymiseen osatyökykyisen näkökulmasta. Kuntoutuksen ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Opinnäytetyö. Metropolia Ammattikorkeakoulu.
Ora, P. (2021). Täsmätyökyky – käsitteillä on merkitystä. Blogikirjoitus. Kiipula.