Tuloselvitys on hyvä käydä läpi ennen keikalle lähtöä

Anu Ihanus ja Niina Pietilä

Kohti keikkatyötä

Utu on selaillut tuettuja keikkoja ja on innostunut niistä. “Kyllä mä yhden keikan pystyn tekemään, eikä tarvii stressata enempää.” Kaverin kanssa jutellessa raha-asiat kuitenkin alkavat stressata. Utun kaverin toimeentulo meni sekaisin keikkatyöstä pitkäksi aikaa. Ensin katkesi asumistuki, ja sitten Kelasta kyseltiin vaikka mitä. Utu ei halua, että hänen raha-asiansa vaikeutuvat tai keikkatyö vähentää hänen tulojaan. 

Keikkatyö tulee puheeksi työvalmentajan kanssa. Utu kertoo ajatuksensa työvalmentajalle. Työvalmentaja kertoo, ettei keikkatyö aina välttämättä vaikuta raha-asioihin, mutta ennen keikkatyötä asiaa on syytä selvittää. 

Työvalmentaja auttaa Utua selvittämään raha-asioita ja keikkatyön vaikutusta siihen. Työvalmentajalla on hyvä muistilista, jonka avulla he voivat selvittää yhdessä Utun mahdollisuutta keikkatyöhön hänen raha-asioidensa eli tulojensa ja sosiaalietuuksiensa kannalta. Työvalmentaja kannustaa Utua selvittämään asiaa, vaikka se tuntuu aika monimutkaiselta – jopa mahdottomalta tehtävältä.

Utu alkaa selvittää raha-asioita ja saa työvalmentajalta siihen tukea. Verkkopankista hän saa etsittyä omat tulonsa palkkatiedoista ja käy ne kaikki läpi. Utu muistaa saavansa ainakin asumistukea ja kuntoutustukea. Utu kirjautuu Kelan Omille sivuille nettipankkitunnuksilla ja tarkistaa saatavat etuudet. Utu saa eläkkeensaajan asumistukea, joka onkin hieman erilainen kuin yleinen asumistuki. Työvalmentajan kanssa he lukevat Kelan sivuilta etuuksista ja käyttävät laskureita. 

Tuntuu vaikealta ymmärtää, kuinka paljon eläkkeensaajan asumistuen yhteydessä voi tienata ilman, että myöhemmin olisi pelkoa siitä, että asiaa pitää selvitellä. Utu soittaa Kelaan ja selvittää asiaa. Ennen puhelua hän on miettinyt yhdessä työvalmentajan kanssa, mitä hän kysyy ja mitä asioita hänellä on hyvä olla kirjallisena nähtävillä soittaessaan. Työvalmentaja on Utun toiveesta paikalla, kun Utu soittaa Kelaan. Puhelussa Utu saa tietoa, joka saa hänet luottamaan siihen, että suunniteltu keikkatyö ei aiheuta muutoksia eläkkeensaajan asumistuessa. 

Selvityksen avulla Utu ja työvalmentajat toteavat, että Utu voi tehdä yhden päivän keikan eikä palkka sekoita hänen raha-asioitaan. Jos Utu tekee useamman keikan saman kuukauden aikana, hän laskee palkkioiden vaikutuksen sosiaaliturvaetuuksiin uudestaan työvalmentajan kanssa. Suurin selvitystyö on onneksi jo tehty! Utulla ei ole selvitettäviä velkoja. 

Selvitä sosiaaliturvaetuutesi

Edellä oleva on kuvitteellinen tarina kuvitteellisesta henkilöstä, mutta keikkailuun liittyy usein huolta talouden, esimerkiksi sosiaaliturvaetuuksien, sotkeutumisesta tai perinnästä. Sosiaaliturvan ja palkan yhdistäminen vaatii selvittelyä, mutta se ei ole mahdoton tehtävä. Työvalmentaja voi auttaa tulojen ja velkojen selvityksessä, jos tarvitset siinä apua. Ota rohkeasti raha-asiat puheeksi työvalmentajan kanssa! 

Kuten tarinassakin, myös tosielämässä voi olla vaikea muistaa, mitä omat sosiaaliturvaetuudet ovat tarkalleen nimeltään. Nämä asiat ovat kuitenkin selvitettävissä. Taloudellisen tilanteen selvittäminen ennen keikkaa varmistaa, että sosiaaliturvaetuutesi eivät katkea tai niitä ei peritä myöhemmin takaisin. Selvittelyyn käytetty aika ennen keikalle lähtemistä antaa turvallisen mielen lähteä keikalle ilman pelkoa myöhemmin yllättävistä paperitöistä. 

Tuloselvityslista auttaa sosiaalietuuksien ja muiden tulojen selvittelyssä

Voit käyttää sosiaaliturvaetuuksien ja muiden tulojen selvittelyyn tuloselvityslistaa. Tuloselvityslistassa on asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon. Listauksessa on annettu myös vinkkejä siitä, mistä voit hakea tietoa omista sosiaalietuuksista ja tuloista. Voit tehdä listan itsellesi mieluisella välineellä. Pyydä apua tuloselvityslistan käyttöön työvalmentajaltasi. 

Selvitä kaikki saamasi tulot ja sosiaaliturvaetuudet.

 1. Apuna voit käyttää seuraavia:
 1. Kerää kaikista tuloista kirjallisena seuraavat tiedot:
 • etuuden nimi
 • Mille ajalle sitä saat
 • brutto- ja nettosummat (veroton summa ja verotettu summa).
 1. Jos sinulla on velkaa, huomioi myös velkojen selvittely.
 • Selvitä velkoja ja niiden tilaa Ulosottolaitokselta.
 • Onko ulosmittauksen takaisinmaksuun saatu lievennyksiä ja vaikuttaako saatava palkka tai työkorvaus ulosmitattavaan summaan?
 • Takuusäätiö auttaa myös ulosotto- ja velka-asioiden selvittelyssä.
 1. Tutki, miten kukin saamasi sosiaalietuus käyttäytyy palkkatulon tai työkorvauksen kanssa.
 • Käytä apuna Kelan internetsivuilla olevia laskureita. Laskureiden yhteydessä on myös sanallista tietoa palkkatulojen vaikutuksista etuuteen. 
 • Tarkista etuuksien mahdolliset suojaosuudet sekä henkilökohtaiset tulorajat. 
 • Tarkista etuuksittain, miltä ajalta tietoja tarvitaan.

Tulojen selvitys vaatii aikaa, mutta kannattaa

Tulojen selvitys ja vaikutus sosiaaliturvaetuuksiin vaatii jonkin verran vaivannäköä. Työvalmentaja auttaa selvittämisessä sekä siinä, mistä tietoa voidaan kerätä. Kun olet kerran tehnyt selvityksen, auttaa se myös tulevien keikkojen kanssa. Keikan jälkeen merkitse muistiin, paljon olet saanut palkkaa tai palkkiota sekä ansainta-ajankohta. Sen avulla pysyt selvillä siitä, miten paljon voit vielä tienata. Ennen keikkaa tehty tulojen selvittely helpottaa keikalle lähtemistä.

Lisämateriaalia

Takuusäätiö

Kelan laskurit

Vero.fi, henkilöasiakkaat

Tie työelämään